My shortlist (0 item)

    Altair louvre windows maximise ventilation and sea breeze at Mornington, VIC beach house

    Breezway

    Breezway Altair louvre windows were installed in a pavilion addition made to a beach house in Mornington, Victoria to maximise ventilation and take advantage of the sea breeze.

    Architect Clare Cousins designed the new, self-contained timber pavilion added to the 1970s beach house to provide the owners with a retreat from the main house. The architect chose natural materials for the addition, which was designed to exploit the site’s landfall. This not only accentuated the link between old and new, but also created maximum effect with minimum site impact and cost.

    Inspired by the idea of a timber beach shack, the compact pavilion measuring 48 square metres is connected to the original house via a fibreglass-clad linking structure, which acts as a new entry to both elements. Timber decking, raw pine studs and expressed fixings celebrate the modest construction methods of the link.

    The materials selected for the addition have minimal insulation properties, exposing the occupant to the thermal and lighting conditions of outside. Altair louvre windows were installed to increase the area of operable windows, maximise ventilation and take full advantage of sea breezes.

    Image: The new, self-contained timber pavilion featuring Altair louvre windows (Photographer: Shannon McGrath)

    Contact Breezway
    Please correct the errors and try again.

    Related News

    View All

    Related Resources

    View All

    Contact Breezway

    CONTACT
    • 35 Cambridge St
    • Cooparoo
    • QLD 4151
    • Click to show

      1800 7 ...

    • Fax: 07 3397 8643
    • Visit Website
    Back to Top