My shortlist (0 item)

    Articulating golden screens adorn new Darling Harbour apartments

    Nathan Johnson

    Architecture and urban design practice Tzannes Associates have released the designs to their latest project which is complete with a golden concertina aluminium façade.

    Radiance Darling Harbour, a new mixed-use commercial and residential development containing 119 apartments, has now received DA approval for construction and its property developer, LOFTEX Property says it has already sold 90 per cent of the occupancies.

    The form of the building is shaped by two elements; a monolithic four storey brick base and an upper level section that houses articulating aluminium screens.

    The architects explain that the deep reveals at the height of the podium demarcates the brickwork from the upper floors and is designed to make the upper levels ‘float’ above the base.

    The floor plate arrangement provides a variety of apartment types with one, two or three bedrooms, all rectangular in shape and proportioned to provide for normative furniture arrangements.

    The architects also emphasised the natural lighting and cross ventilation of the apartments, 80 per cent of which see two hours of sunlight a day and 55 per cent of which benefit from cross-ventilation.

    Tzannes’ director says the design endeavours to contribute to the revitalisation of the fringes of Darling Harbour and take advantage of the site’s natural attractions.

    “This is an area of the city that has long been neglected, which is currently undergoing a revival – we wanted to design a beautiful, elegant building that would contribute to that process, enhancing its context and bringing new life and vibrancy to the laneways that surround it, “ said director of Tzannes Associates, Mladen Prnjatovic.

    “This site has abundant natural advantages: water/harbour views, natural light and fresh air, within walking distance to all the things that city dwellers want: restaurants, cinemas, the harbour and museums.”

    “Our objective was to deliver a building that lives up to that, while providing maximum privacy and amenity for its residents – the market response indicates we have succeeded.”

    Images: Supplied

    Read Comments

    You May Also Like:


    Back to Top