Converted by Studio Goss, Roseneath Street Apartment celebrates minimalistic design in all of its restrained glory. 

roseneath st apartment studio goss

Located within a 1970s commercial building that has been repurposed as a residential dwelling, the Clifton Hill apartment was purchased by Studio Goss’ client before the conversion. The practice was involved in the process from day dot, overseeing the transformation from a tired to a refreshed, sleek apartment space.

roseneath st apartment studio goss

The brutalist facade of the building influenced much of Studio Goss’ design. Exposing the off-form concrete walls that were concealed with cladding, the apartment has a certain sense of assuredness it didn’t possess previously. The floor has also been lowered by 1.5 metres which has ultimately created a spacious living area that remains out of sight from street level.

roseneath st apartment studio goss

A terrace is accessed via a concertina glass door which features a number of plantations. The door can be covered by a grey curtain, not too dissimilar in colour to the concrete walls, furthering privacy for the inhabitants. The kitchen features a concrete island bench that maintains the robust textural palette.  Concrete has been utilised for a wall niche that houses the stove and a number of other appliances.

roseneath st apartment studio goss

Complementing the vigorous qualities of the concrete is the implementation of white oakwood, which is utilised for the apartment’s cabinetry and floorboards that brings a sense of warmth to the space. A concrete staircase, poured in-situ, leads to a bedroom and bathroom. Remaining true to minimalist sensibilities, the furniture curation remains reserved and assured, with two grey sofas, a small circular coffee table and a green armchair located within the living room, a pair of cream-coloured stools sitting underneath the concrete benchtop.

roseneath st apartment studio goss

Bringing a sense of conviction and contemporary understanding to a confused space, Studio Goss have stripped back (literally) Roseneath Street Apartment to its core and unsheathed its true character. The apartment space is the beneficiary of a number of tweaks enacted by the practice that allow for practical living and a place to unwind within the same residence.