My shortlist (0 item)
    58 Stevens Street
    58 Stevens Street
    58 Stevens Street
    58 Stevens Street
    58 Stevens Street
    58 Stevens Street
    58 Stevens Street
    58 Stevens Street
    58 Stevens Street
    58 Stevens Street

    58 Stevens Street

    58 Stevens Street Fremantle WA 6160

    With a block of land subdivided into four lots, the client sought a grouped housing development that could be divided to yield more than four dwellings, should the local density code change in the future. The brief also called for sustainable building practices, materials and finishes, minimal ongoing maintenance costs and a long life cycle. The dwellings were designed to be both flexible and adaptable to accommodate the changing demographics of the future population, family structures, and the ability to support intergenerational living arrangements.

    DESIGN DESCRIPTION

    Designed to zero setbacks on southern boundaries to maximise solar access, the building massing is arranged to avoid overshadowing and provide acoustic separation between living and sleeping areas. Mass walls on the southern boundaries, made of rammed recycled building rubble, provide thermal storage, acoustic and fire separation. They also retain attractive courtyard walls and add a strong anchoring element to the houses.

    All living areas broadly address northern courtyards to maximise winter solar penetration and are flanked by garages on the western edge, which help to shield afternoon heat gain. South-facing skylights provide volume, indirect light and effective, controllable ventilation to living areas via the prevailing south-westerly. Living areas and courtyards are meanwhile protected from unpleasantly strong winds and shaded by the existing mature tree which were retained.

    This project faced what the architects regarded to be the biggest challenge of many construction projects: balancing the embodied energy of materials with their operability, recyclability and life cycle.

    Typically, some of the materials chosen for the project (Zincalume and fibre cement sheet cladding, aluminium framed windows and doors, concrete slabs) are high in manufacturing embodied energy. However the architects felt any shortfall was outweighed by other benefits: low maintenance, as-found finishes, recyclability and efficient coverage.

    In the end, where these materials were used, they were carefully designed and detailed to be as efficient as possible. For example, the concrete slabs were tinted with a black oxide and thickened on the northern edge to enhance their earth-connected thermal mass, and sealed with a water-based sealer.

    The buildings were also designed according to cladding sheet layouts so that cutting and waste was minimised. Measures were taken to offset these high-energy materials with low-energy ones; the structure consists of the rammed recycled mass walls and lightweight plantation pine framing.

    A key innovation was flexibility and long term adaptability of the dwellings. The dwellings have been designed to facilitate multiple modes of occupation over time with only minor modifications required for any reconfigurations to create a home office, granny flat or additional bedrooms.

    One of the ways of achieving this was by separating vehicle and pedestrian access. This had a threefold effect; pedestrian safety, a more communal entry sequence and a way of entering each house at both ends to facilitate future internal subdivisions. In all standard configurations, garages were prepared with finished slabs, linings and pre-wiring for easy conversion to home offices or commercial shopfronts, encouraging blended live/work arrangements. A central nib wall was serviced with gas, water, power and plumbing, so that each house may be easily and affordably divided in the future to accommodate an additional bedroom or completely separate self contained dwelling with its own entry.

    ACCOLADES

    RAIA National Architecture Awards, Multiple Residential, Commendation 2012

    RAIA (WA) Walter Greenham Award for Sustainable Architecture 2012

    RAIA (WA) Harold Krantz Award for Multiple Residential 2012

    Building Products News (BPN) Sustainability Awards, Multi Density Residential Winner 2012

    PRODUCTS

    METAL ROOFING
    BLUESCOPE STEEL, ZINCALUME CUSTOM ORB

    METAL CLADDING
    BLUESCOPE STEEL, ZINCALUME CUSTOM ORB

    EXTERNAL CLADDING
    BGC, DURACOM FIBRE CEMENT SHEETING

    ALUMINIUM JOINERY
    ARCHITECTURAL WINDOW SYSTEMS

    ACOUSTIC FLOOR
    V-PANEL AUSTRALIA

    STRUCTURAL FRAMING
    WA TIMBER SALES, PINE FRAMING TRUSSES

    MASS WALLS
    PERTH STABILISED EARTH RAMMED RECYCLED WALLS

    TIMBER FLOORS & DECKS
    NATURE RECYCLED JARRAH FLOORS

    INTERNAL DOOR FRAMING
    ALSUPPLY, STANDARD PARTITION SUITE FRAME

    TILES
    ORIGINAL CERAMICS, ASH AND WHITE GLOSS TILES

    GROUT
    MORGAN, SUPERIOR FLEXIGROUT ULTRAFINE

    KITCHEN CABINETS
    PHILIP GEROVICH CABINETS

    ROBE HINGE SETS
    ANGLE-SHOE FLAT-STRAP FS35 PIVOT HINGE SETS

    BENCHTOPS
    ARTEDOMUS, HONED BEDONIA STONE

    SISALATION
    TUFFSTUFF AUSTRALIA, TM EXTRA HEAVY DUTY WALL WRAP

    SANITARYWARE
    CAROMA, CARE CUBE EXTENSION WALL BASINS CARE 800 WALL FACED TOILET SUITE

    TAPWARE
    CAROMA, LIANO

    WET AREA HARDWARE
    MADINOZ
    ARCHITECTURAL DESIGN HARDWARE, TOWEL RAILS AND TOILET ROLL HOLDERS

    KITCHEN APPLIANCES
    BOSCH HOME APPLIANCES, RANGEHOODS, OVENS, COOKTOPS, DISHWASHERS

    FLOOR SEALER
    AGAR, FIRST BASE FLOOR SEALER

    ROOF INSULATION
    AIRCELL, GLARESHIELD

    PAINT
    DULUX, WASH & WEAR LEXICON

    DOOR HARDWARE
    LOCKWOOD AUSTRALIA, 231 BACK TO BACK
    WHITCO, NARROW STYLE LOCKS

    ROBE HARDWARE
    ELFA, PLATINUM RANGE

    SINKS
    CLARK, QUATTRO

    LAUNDRY TROUGHS
    IKEA, DOMSJO WHITE CERAMIC BUILT IN SINK WITH STRAINER

    BATH
    KALDEWEI, VAIO SET

    Key Info

    Architect: Officer Woods
    Environmental Consultant: Etool
    Structural Consultant: Andreotta Cardenosa 
    Builder: Imagin Group
    Landscape Contractor: Earthcare Landscapes
    Completion date: 2011
    Photography: Acorn Photo

    Back to Top