blinker house exterior

Blinker House is an extension to a 1927 Australian period home in a heritage conservation area of Hunters Hill, Sydney.

Australian period home Hunters Hill

The existing home already had a 1980s renovation to the rear, which did not suit the client.

Therefore, the brief was for a new rear extension with a contemporary open-plan layout with some modifications to existing bedrooms at the front of the house. However, it was also important to consider privacy, as a neighbouring property had an entertaining area that backed directly on the rear of the client’s property.

Design response

blinker house privacy

The architect decided to create a “blinker” between the two properties, which helped create privacy and create an architectural direction for the rear fa├žade.

Due to the width of the rear addition and the need for natural light and ventilation, highlight glazing was used.

Brickwork removed from the existing home was re-used in the addition to create texture and give it a historical reference point. Some period features were also reinstated and refurbished throughout to create a legible contrast between old and new.

Overall, the materials used were textured, classic and functional, reflecting a modern style of living that also respects tradition. Although legible, the connection between old and new is subtle. The open-plan space to the rear also blurs the lines between inside and outside, opening up to a green rear yard.  

Key products/suppliers