My shortlist (0 item)

    Melrose Health by Bent Architecture

    14-16 Lionel Road Mt Waverley VIC 3149

    Bent Architecture’s Melrose Health project involved the transformation of a mundane, unresponsive office building into the dynamic new headquarters for Melrose Health, a national health company in Melbourne. 

    The Melrose brand represents an ideology of whole body health, where nature is harnessed to promote well-being, and they required a workplace that did the same. The existing two storey office was a typically unhealthy, soulless, refrigerated box, disconnected from the outside and from the warehouse and production facility. In Bent’s view, a healthy office is one that is responsive to the natural environment and engaged with the process within.

    In order to facilitate an immediate and meaningful connection between the office and its surrounds, the north facing street façade was eroded by introducing an organic steel structure that literally connected the site's landscape to the building fabric. 

    Part sun-shade and part landscape arbour, the structure supports vines that liberate the existing north facing windows that would otherwise cower from hot summer sun. This, in combination with openable windows that were inserted to allow natural ventilation, reducing the building's energy dependence supporting a healthier work environment.

    Modular garden-beds and joinery components comprising recycled materials and building off-cuts were inserted to define a flexible workplace. Recycled and EO rated timber products were used extensively; crafted to minimise material wastage and the building contractor was obligated to separate waste and recycle wherever possible to reduce landfill. The plants were selected for their ability to survive without the need for chemical fertilisers, in keeping with the sustainable objectives of the company.

    This project demonstrated that typically mundane and static office/warehouse buildings (typical in the industrial estates of outer Melbourne) can be successfully transformed into environmentally responsive and engaging workplaces which fuse warehouse, administration and landscape into one cohesive whole. 

    KEY INTIATIVES

    • The street façade of the existing two storey office block was eroded via the introduction of an organic tubular steel structure that literally connects the site's landscape to the building fabric
    • Part sun-shade and part landscape arbour, the structure liberates existing north facing windows that would otherwise cower from hot summer sun, and provides a conduit for greenery to permeate the office interior, enlivening the workplace whilst defining diverse spatial zones, including co-working areas, quiet spaces and collaborative 'landscaped' breakout zones
    • Existing ceiling tiles were repainted and the original warehouse concrete floor was exposed; a section of floor on the upper level was removed to provide a transparency and connectivity between levels, further enlivening the workplace
    • The division between office and warehouse was also eroded, with full height openings inserted to provide a more immediate connection between the various operations of the company
    • Warehouse racking permeates the interior to strengthen the link between the two zones and supports additional planter boxes and showcases the Melrose product range
    • The racking and merchandise extend dramatically into the foyer, which is a light filled double height entrance hall that is programmatically and spatially diverse
    • The original warehouse floor was once again exposed, and timber lined terraces, a centrally located weeping fig, climbing vines and natural sunlight define a space that, on entry, embodies the ethos of the company, the products it creates and the benefits of harnessing nature to promote good health

    PRODUCTS

    WALL FIXED SHELVING SYSTEM
    DEXION DANDENONG, OFF-THE-SHELF SYSTEM

    SUSPENDED CEILING SHELVING SYSTEM
    DEXION DANDENONG, OFF-THE-SHELF SYSTEM

    BLACK KNITTED NYLON NETTING
    OXLEY NETS, LOCAL SUPPLIER

    RECYCLED SAWTOOTH LINING BOARDS
    URBAN SALVAGE, RECYCLED MESSMATE

    LASERCUT PLYWOOD SIGNAGE
    CITYWIDE SIGNS, LOCAL SUPPLIER

    SURFACE MOUNTED LIGHT FITTING
    CUSTOM LIGHTING, LED LIGHT FITTING

    CARPET TILES
    ABOVE LEFT, "GREEN" PRODUCT

    WATER-BASED POLYURETHANE WITH PIGMENT
    SIKA AUSTRALIA, WATER-BASED PRODUCT

    LAMINATE FINISH ON BIRCH PLY SUBSTRATE
    LAMINEX, ECO RATED PLY

    RECYCLED CARPET OFFCUT PIN BOARDS
    ABOVE LEFT, RECYCLING OFF-CUTS FROM SITE TO MINIMISE WASTE

    HORIZONTAL SASHLESS-SLIDING WINDOWS
    ANEETA WINDOWS, DOUBLE GLAZED OPENABLE WINDOWS

    SUSPENDED LIGHT FITTING
    LASER LIGHTING, LED LIGHT FITTING

    ARKYS WIRE MEETING CHAIR
    FORM + FUNCTION, LOCAL SUPPLIER

    LOUVERED WINDOWS
    BREEZEWAY, OPENABLE WINDOWS

    MEETING TABLE AND CHAIRS
    LIFE SPACE JOURNEY, LOCAL SUPPLIER USING LOCALLY SOURCED AND RECLAIMED TIMBER

    DELI SWIVEL BASE CHAIR
    KFIVE, LOCAL SUPPLIER

    BAR STOOL AND TABLE
    SOMETHING BEGINNING WITH, LOCAL SUPPLIER 

    INTERNAL AND EXTERNAL PLANTING
    INFINITE LANDSCAPE

    Key Info

    Architects: Bent Architecture
    Cost: $1,930sqm 
    Photography: Folded Bird Photography 

    Professionals

    Back to Top