My shortlist (0 item)

    Toilet with a view: New sustainable facilities on Sandringham foreshore

    Sandringham VIC

    27310-Beach-Site-1.jpg

    From the architect:

    Nestled within the contours of the land, amenities buildings on the Sandringham foreshore provide clear views of the beach and the surrounding coastal vegetation.

    The Zen Architects-designed structures are lightweight, reducing embodied energy and ground disturbance at the sensitive foreshore locations. The siting of the buildings improves both safety and accessibility, and allows for uninterrupted sight lines for natural surveillance.

    The roof forms are designed to harvest rain water and accommodate solar panels for water and energy conservation. The buildings are also permeable, allowing filtered sunlight and bay breezes into the interior environment.

    The crouched, bent forms are a deliberate departure from the rectilinear forms and gable roofs in the area, while materials are drawn from the local environment, including timber walkways and structural framing, steel cladding, and clear roofs with timber batten shading.

    Key Info

    Architect: Zen Architects

    Photography: Jack Lovel

    Completion date: 2017

    Back to Top