Alpolic/fr aluminium composite panels from SGI Architectural were used in a recent redevelopment project at the Sydney Adventist Hospital to connect the design of the new construction with the existing buildings and surroundings.

The current campus of the Sydney Adventist Hospital in Wahroonga, NSW is a patchwork of different materials, presenting a huge colourful challenge for any new build.

MBMO’s Stage 1 Redevelopment encompassing the new Entry Building, Multideck Carpark and Clinical Services Building has used a refined palette and limited range of materials. The palette either addresses the surrounding bushland or creates a neutral connector towards the existing buildings. These connection pieces all use a two tone selection of Alpolic/fr.

Ice white Alpolic/fr is used as the main divider or connector to the palette used on the existing buildings. The Monotone Slate Alpolic is used when the material has to step into the background; for example, the expressed Theatre level uses a white Alpolic ribbon to create a separator between the brick base and the curtain wall.

Alpolic aluminium composite panels were selected due to their reduced maintenance and low visual impact.

Overall, Alpolic/fr contributed to the development of this uniquely designed space by helping to create a relaxed and warm environment, which challenged preconceived notions of a hospital’s appearance. The Alpolic/fr colour range enabled MBMO to achieve their desired biophilic design concept and also provided the perfect connecting element to the project’s natural surroundings.

Alpolic/fr aluminium composite panels in Milk White, Monotone Slate, Charcoal and Orange were selected for the project.