My shortlist (0 item)

    Lighting upgrade at University of Surrey lecture block delivers energy savings

    Philips Lighting

    Several products from Philips Lighting were installed in a major lighting upgrade project at the University of Surrey lecture block in Guildford, Surrey, helping the prestigious institution achieve their sustainability goals. In addition to substantial energy savings gained through the use of efficient lighting technologies, the University was also able to create an inviting environment for their students and staff on the campus.

    The University of Surrey has an ongoing sustainability programme, which also includes the reduction of energy consumption and carbon emissions. Upgrading lighting on the campus to more efficient lighting technologies such as LED, combined with advanced controls was one of the solutions. These measures not only lower energy costs and carbon footprint but also help lighten the financial burden of the Carbon Reduction Commitment Energy Efficiency Scheme.

    The lighting performance in the main lecture block of the Guildford campus has been addressed as part of a phased refurbishment project. The new lighting takes advantage of the wide range of solutions available from Philips. The Philips team worked closely with lead electrical consultant Simon Davis to precisely address the requirements of each space.

    Lighting design in the main circulation areas of the lecture block focusses on creating a stimulating ambience that enhances the vitality of the space and influences the perception of visiting prospective students. A range of coloured light sources has been installed to create the desired effect.

    New technologies such as LuxSpace and StyliD fixtures have been used in the Archive Library. The fluorescent lighting in the foyer and corridors has been replaced with LED luminaires that are integrated with controls to minimise energy consumption. Low energy lighting has also been installed in adjacent offices.

    The Studio is an innovative space, occupying part of the University’s original bookshop and now used by student entrepreneurs. Darren Barnes, the University’s Project Manager, explained that the acoustics in the space was very challenging because of the concrete slab ceiling. Realising that a standard grid ceiling would not provide the required acoustic control in the space, they decided to install the Soundlight Comfort system, comprising of white sound-absorbing acoustic panels with specially modified PowerBalance luminaires built into them to provide low energy lighting with an optical design that complied with all office norms. The system was developed jointly by Philips and acoustic specialist Ecophon.

    These acoustic light panels minimise lighting energy consumption with their environmental credentials further enhanced by the use of 70% recycled household glass and recycled glass wool during manufacturing.

    Electrical Consultant Simon Davis says upgrading the lighting in the lecture block has delivered significant energy savings with a fast return on investment. In the Griffiths lecture theatre, for example, ageing T8 fluorescent lighting was replaced with a combination of DayZone recessed LED luminaires for general lighting and StyliD downlights for additional accent lighting. The LightMaster controls are configured with a range of pre-set scenes that can be easily selected to suit the activities in the lecture theatre.

    The lighting project was executed in partnership with Cambridge Van Leyden.

    Please correct the errors and try again.

    Related News

    View All
    Back to Top