My shortlist (0 item)

    Upper House by Jackson Clements Burrows Architects wins Multiple Housing category at 2015 National Architecture Awards

    Nathan Johnson

    A 17-storey apartment block designed to inject a three-dimensional topography to the bustling Swanston Street in Carlton has won the Frederick Romberg Award for Residential Architecture – Multiple Housing – at the 2015 National Architecture Awards.

    Upper House by Jackson Clements Burrows Architects (JCBA) pipped the highly-respected Studios 54 apartments in Sydney by Hill Thalis Architecture + Urban Projects to claim the prize, awarded at the National Architecture Awards ceremony held in Brisbane on 5 November.

    The building was also a 2015 Sustainability Awards finalist in the Multi-Density Residential category, and like the Sustainability Awards judges, the project was commended by the Australian Institute of Architects jury for its unique approach to creating a communal platform for its occupants.


    View the full list of winning projects from the 2015 National Architecture Awards here.


    Read the full jury citation for Upper House by Jackson Clements Burrows Architects and see the other awarded projects in the Residential Architecture – Multiple Housing category below:

    Frederick Romberg Award for Residential Architecture – Multiple Housing – Upper House by Jackson Clements Burrows Architects (Vic)

    2015036050_0_JacksonClementsBurrowsArchitects_UpperHouse_JohnGollings.jpgPhotography by John Gollings

    Jury Citation: As a model for multiple housing in the contemporary city, Upper House stands tall. Its program is innovative and well conceived: the strategy of creating a communal platform at the present council height limitation has benefited developer, user and the city. It allowed the council to re-evaluate its height policies, knowing that the community within the building was to benefit from this dedicated communal platform. It gave the city a new place from which to reflect on itself and its inherent grandeur, and it also allowed the developer to build an additional five levels on a reduced footprint, to a new considered height.

    Upper House’s internal communal living room is inserted at this break in levels, opening onto an outdoor recreation platform with a breathtaking view of the Melbourne skyline. The building’s form benefits from this welcome indentation of fenestration and the surprise addition of greenery, which reads in the day as a deep shadowed platform and at night as an illuminated horizontal light band linked with the lit louvred hallway windows of the tower.

    Upper House is also expertly articulated in a formal sense. At street level, the ground floor appears as a tough base to service the apartment community above. It reads as a dark shadow from which the vertical residential box overhangs and its occupancy can and will change as all retail does at street level. The almost square building site offered the architects a clear geometric approach. The vertical container is punctuated with steel balcony boxes that create a syncopated rhythm on all four vertical facades. This tactic also creates protected external spaces for each apartment. The architecture of precast concrete panels in the lower section and sheer glazing for the upper portion of the tower is precise and the pod balconies that pop out randomly are a masterstroke of simplicity, delivering interior privacy and visual rhythm. A commercially driven project, it also offers clever, well-detailed internal planning and at all times a sense of quality and correctness. It is an excellent example of multi-unit highrise development.


    OTHER AWARDS

    • Award for Residential Architecture – Multiple Housing – Studios 54 by Hill Thalis Architecture + Urban Projects (NSW)

    2015028446_5_HillThalisArchitectureUrbanProjects_54WaterlooSt_BrettBoardman.jpgPhotography by Brett Boardman

    Read Comments

    You May Also Like:


    Back to Top