My shortlist (0 item)

    UK Stonehenge Exhibition + Visitor Centre by Denton Corker Marshall wins 2014 AIA International Architecture Award

    Nathan Johnson

    A facility upgrade for a centuries-old UNESCO World Heritage site has earned the Australian Institute of Architects (AIA) Jørn Utzon Award for International Architecture at the 2014 National Architecture Awards.

    The UK Stonehenge Exhibition + Visitor Centre upgrade brought significant responsibility to architects Denton Corker Marshall, who responded in a graceful and minimal fashion, all the while providing the much needed facilities to cater for the one million people who visit the site each year.

    The project incorporates an array of sustainability features and required amenity, all within a minimal footprint that is completely reversible. It was named ahead of a strong field of international projects which included Marra + Yeh Architects’ [email protected] in East Malaysia.

    Jury Citation:

    “More than one million people visit Stonehenge every year, placing immense stress on one of the world’s most important archaeological sites. The site’s public facilities had grown in an ad hoc way over many decades and there had been several failed attempts to resolve the unsatisfactory arrangement. This important project finally finds a resolution for the site. Designing the Exhibition and Visitor Centre for this ancient UNESCO World Heritage site is a significant responsibility and Denton Corker Marshall has achieved it with grace and gentleness, ensuring most importantly that the facility does not dominate the site. The centre is placed 2.5 kilometres west of the stones, connected to the monument by a shuttle path but remaining out of sight from it.

    “The architectural composition is centred on a pair of single-storey pods, one timber and the other glass. These pods shelter beneath a sweeping canopy roof supported by slender angled stick columns, its edges perforated to cast dappled light on the forms beneath. The metal roof undulates to reflect the rolling landscape of Salisbury Plain, while the thin columns resonate with the nearby forest. The glass pod houses the cafe, shop and education space, and the solid timber pod contains the exhibition, information space and toilets. Service areas and staff facilities are placed in a low ancillary building behind trees that hide the coach parking.

    “The project harnesses a suite of measures to minimise its environmental footprint. These include extensive natural ventilation, natural light, open-loop ground source heat pumps, passive shading, bore water supply and on-site sewerage treatment. Most importantly, the centre is designed to be reversible, meaning that it can be removed in the future with minimal impact on the landscape.

    “This is a masterful work of architecture, both timeless and poetic. It sits with authority in the historic landscape, with facilities that help develop a better understanding of Stonehenge and its place in world history.”

    Photography by James Davies

    Award for International Architecture

    [email protected] – Marra + Yeh Architects (East Malaysia)

    Click HERE for the full list of winners.

    Read Comments
    Back to Top