My shortlist (0 item)

    Shigeru Ban weaves wooden façade around new Aspen Art Museum

    2014 Pritzker Architecture Prize winner Shigeru Ban has wrapped a wooden screen around a simple glass box structure to complete the new Aspen Art Museum in Colorado.

    The 3,000 square metre building serves as an extension to the museum’s existing facilities.

    A wooden screen, reminiscent of Ban’s intricate paper and cardboard experimentations, covers the museum’s glass facade, shading the exhibition spaces inside.

    The basket-like overlay is made from a durable, fire-resistant composite of wood and paper, reinforced with resin.

    The new gallery areas are complemented by a rooftop sculpture garden, which is accessible by a glass lift or three-level grand staircase, and offers postcard views of the adjacent Ajax Mountain.

    Six exhibitions were held to celebrate the museum’s August 9 opening, showcasing the work of Yves Klein and David Hammons, abstract painter Tomma Abts, Venice Biennale alumna Rosemarie Trockel and a new project by Cai Guo-Qiang.

    A display highlighting the humanitarian architecture work of Shigeru Ban was on show across the first level of the museum.

    Courtesy Wallpaper

    Read Comments
    Back to Top