My shortlist (0 item)

    NGV’s 2017 Architecture Commission opens to the public

    Nicholas Rider

    The garden at the National Gallery of Victoria (NGV) has been transformed into a maze-like series of open-air passageways, corridors and rooms as part of the 2017 NGV Architecture Commission.

    Designed by Retallack Thompson and Other Architects, Garden Wall comprises over 119 white walls clad in transparent woven mesh that, together, form 168 metres of passages. Located in the NGV’s Grollo Equiset Garden, the commission is a reinterpretation of the function of the wall within an architectural space.

    “Shifting​ ​in​ ​nature​ ​from​ ​translucent​ ​to​ ​opaque,​ ​from​ ​ephemeral​ ​to​ ​monolithic,​ ​the​ ​wall recedes​ ​into​ ​the​ ​background​ ​or​ ​commands​ ​attention​ ​depending​ ​on​ ​time​ ​of​ ​day,​ ​quality​ ​of​ ​light,​ ​movement of​ ​people​ ​or​ ​angle​ ​of​ ​view,” reads a statement from the architects.

    Each​ ​of​ ​the​ ​rooms​ ​frame​ ​particular​ ​features​ ​found​ ​in​ ​the​ ​garden, ​including Henry Moore’s bronze sculpture Draped seated woman (1958).

    “By​ ​enclosing​ ​certain​ ​parts​ ​of​ ​the​ ​garden​ ​and​ ​excluding​ ​others, ​extending​ ​pathways while​ ​complicating​ ​passage, ​​Garden​ ​Wall​ ​provides​ ​an​ ​opening​ ​for​ ​discussing​ ​architecture’s​ ​political dimensions​ ​and​ ​the​ ​global​ ​proliferation​ ​of​ ​walls, ​​borders​ ​and​ ​barriers,” say the architects.

    The NGV Architecture Commission is an annual competition that asks architects to consider innovative ways to activate the NGV’s Grollo Equiset Garden with a work of temporary architecture. Last year’s commission was a bright pink reinvented car wash installation, designed by [email protected] Studio.

    As part of the inaugural ​NGV​ ​Triennial, the 2017 commission will be open until 15 April 2018.  

    Read Comments
    Back to Top