My shortlist (0 item)

    Library roof doubles as a play slide to provide a new community space for Chinese village

    An earthquake-ravaged village in China's Yunnan Province has been provided with a new library and community centre featuring a curved wooden roof where children can slide and play.

    Architects John Lin and Olivier Ottevare teamed up with a group from the University of Hong Kong to design the new active community space, which also acts as a memorial for the people who lost their lives in the devastating earthquake that hit the area in 2012.

    Named ‘The Pinch’, the building is constructed against a 12-foot-high retaining wall that supports a smooth, sloping timber slat roof.

    The ramp that forms the roof offers children a place to play and villagers a place to look out over the nearby valleys.

    Inside, the building celebrates the area's traditional timber construction style, with the timber trusses that support the roof extending down to provide floating bookcases and seating.

    Courtesy Dezeen

    Read Comments
    Back to Top