My shortlist (0 item)

    JPW pushes on with proposal to revitalise Sydney’s Campbell’s Cove

    Nicholas Rider

    Johnson Pilton Walker (JPW) has revealed the latest part of its proposal to revamp Sydney’s Campbell’s Cove waterfront promenade at Circular Quay.

    We’ve already seen the design team’s plans for the transformation of iconic Campbell’s Stores buildings which line the Cove, but JPW have now provided more detail about the proposed landscape and public domain upgrades.

    The proposal has been divided into six key features, which combined with the Stores’ upgrade promise to transform area into a world class dining precinct with boutique waterfront restaurants and flexibility to periodically cater for convention cocktail parties and gala dinners.

    A summary of each feature below:

    Promenade
    Appendix-D_Design-Report-Drawings-33-1.jpg

    The proposed promenade is a continuous 10m width throughout, and provides level (flush) access to the Campbell’s Stores dining areas and all surrounding connections. This improved north-south connection strengthens the cultural ribbon/foreshore walk usability and functionality.


    Plaza
    Appendix-D_Design-Report-Drawings-34-2.jpg

    JPW proposes a shared-zone pedestrian plaza that is designed to be read as a shared plaza, with integrated paving and safety elements subtly defining vehicular turning circles for safety. It considers major events, circulation through the site and everyday operations for the Overseas Passenger Terminal providoring. 


    Waterfront
    Appendix-D_Design-Report-Drawings-37-1.jpg

    The new waterfront is designed to provide comfortable, appropriate-scaled amphitheatre seating for casual seating, major events and everyday usage. Retaining the heritage seawall and feature-lighting it at night, the historical importance of the site is emphasised. 


    Bay X Stair and Pedestrian Crossing
    Appendix-D_Design-Report-Drawings-38-1.jpg

    The new Bay X stair and pedestrian crossing dramatically improves the visual and physical connection to and from Campbell’s Cove from the Rocks. The stairs are re-orientated from their current arrangement to connect directly to the promenade itself.


    Fig Tree area
    Appendix-D_Design-Report-Drawings-40-1.jpg

    JPW’s proposal considers the existing Fig Tree area and its public amenity. A new soft-landscape lawn area provides a casual amenity for the public to enjoy the fig tree and views of the harbour. 


    Precinct Signage
    Appendix-D_Design-Report-Drawings-42-2.jpg

    The entrance from Circular Quay West road is a major challenge for the site. A new sign is proposed in this location that is legible from the Overseas Passenger Terminal entrance to encourage visitation to the area. The materials and finishes of the sign are related to the precinct to help create a special character for the place.

    ABOUT CAMPBELL’S COVE

    Located on the western side of Circular Quay, Campbell’s Cove is one of Australia’s most significant historic sites. Neighbouring attractions include the Sydney Opera House, the Sydney Harbour Bridge, The Rocks, the Park Hyatt Hotel, Hickson Road (the Metcalfe Bond building) and the Overseas Passenger Terminal. The site is a popular lunchtime and evening place, and is also used for large public events such as markets, Vivid, and New Year’s Eve fireworks.

    Campbell’s Stores (a number of sandstone buildings) were built in 1839 and are the only surviving warehouses of their type remaining on the foreshores of Sydney Cove. They were the hub of commerce and international shipping transport until the late nineteenth century.

    In late 2015 JPW lodged a development application for the refurbishment and upgrade of the Campbell’s Stores. After being met with circa-120 submissions during its exhibition period, JPW returned last October with a refined design.

    The project is currently on public exhibition and opportunity for public submissions is available here

    Images: JPW

    Read Comments
    Back to Top