The winning design in NGV’s prestigious 2016 Architecture Commission will be showcased in all its surreal, neon pink glory at the NGV Garden, Melbourne this week.

To open for a media preview on Thursday 13 October at 10.30am, the temporary installation designed by Melbourne-based [email protected] Studio Architects based on an existing suburban car wash in Blackburn was the winning entry at the 2016 NGV Architecture Commission open competition held earlier this year.

Using design to improve the amenity of Melbourne’s outer suburbs, the 23 metre long and four metre high structure playfully reinvents an ordinary suburban icon, morphing it into a fantasy-like version with five lanes of bright pink astro-turf, complete with rubberised waves and road markings, water misters and walls made of cricket netting, topped with a mirrored ‘car wash’ sign to recreate the car wash experience for visitors.

2016 Architecture Commission: [email protected] Studio Architects will be on display in the NGV Garden at NGV International from 14 October 2016 to April 2017. Open daily, 10am-5pm. Entry is free.