My shortlist (0 item)

    Cube-shaped hut rests on its vertices on top of a snowy mountain in Slovakia

    Czech design firm Atelier 8000 has designed the Cuboidal Mountain Hut as part of an international competition searching for a new off-grid retreat for Slovakia's High Tatras Mountain range.  

    Resembling a block of ice perched in the snow, the simple cube hut has been positioned on an angle so that only three facades are clearly viewable.

    The hut’s structural frame is designed to be constructed from glued laminated timber beams made from larch wood.

    A light reflecting aluminium fa├žade, featuring glass windows and photovoltaic panels, will make the building's surface glimmer like ice in the sun.

    Inside, the retreat comprises three main floors, plus a basement and attic, with a snowmobile garage, ski storage, and bathrooms located at the base of the hut, and a small restaurant, deck, sleeping and recovery areas on the upper levels.

    The interior is clad in timber and features slanting walls, proportional to the hut’s structural design.

    Sustainable technologies required to operate the remote, off-grid facility include a large solar panel system, wastewater treatment plant, rainwater collection, heat recovery, and a generator that runs using "bio fuel.

    Courtesy Gizmag & Arch Daily

    Read Comments

    You May Also Like:


    Back to Top