Industrial-like concrete slabs are balanced with timber elements and plenty of light in this Sydney home extension.

Named Glebe House, the two-storey annex was designed by Nobbs Radford Architects to provide the family residence with a new open-plan living and dining space, as well as extra bedroom and bathroom spaces.

Added on to the back of the existing property, the extension creates a new level overlooking the garden with doors and windows set right back from the concrete fa├žade.

Bare concrete surfaces continue into the interior, but are contrasted with different elements such as oak furniture, pine floors and a restrained palette of black aluminium, black steel, and stainless steel.

The materials were chosen by the architects to create a cohesive connection between old and new and to not overpower the ornate patterning of the original house.

The ground floor space has been left open-plan while upstairs a series of interconnected cloisters are created by the stepped arrangement of the walls and selected framed openings providing flexibility for both retreat and engagement.

Courtesy Dezeen