My shortlist (0 item)

    Skill of the architect broadcasted to national audience on new Channel Nine series

    Nicholas Rider

    One of the most talked about projects in architectural circles of the past two years will be broadcasted to a national audience on Tuesday night in an episode of Channel Nine’s new television series Unreal Estate.

    Villa Marittima at St Andrews Beach, Victoria was one of the most awarded residences in the industry last year, earning its architect Robin Williams a number of awards from the Australian Institute of Architects in the Victorian chapter and National Awards, as well as the People’s Choice Award at the 2015 National Architecture Awards.

    Williams also took home a commendation from the Houses Awards in 2015, and is shortlisted for the 2016 World Architecture Awards, but on Tuesday night his cliffside residence, and the work of Australian architects in general, will be showcased to a far greater audience than industry publications can muster.

    Villa Marittima will be the feature project for Unreal Estate on Tuesday, 18 October.   

    ABOUT THE PROJECT

    _1___DeanBradley-1.jpg

    From the architect

    A private translucent polycarbonate wrapped enclosure by the ocean, filled with natural light: with simple, expansive and flexible spaces. 

    Approaching from the rear driveway the ocean is not visible. Discovery begins: as with a child at the beach, jumping from the car and running up the sand dune full of excitement to discover the ocean. 

    A large door opens to a long ramped floor – the dune. Ascending the ramp the first view is the ever changing sky, next the horizon, then the breathtaking ocean panorama. 

    _4___DeanBradley-1.jpg

    The focus of the villa is the sensual calmness and energy of water. 

    The main translucent living space hovers between ocean and pool, incorporating Living, Dining and Kitchen. In its essential simple rectangular “Salon” form, the Kitchen slides into the side wall to disappear. 

    _5___DeanBradley-1.jpg

    From the “Salon”, a submerged yellow walkway provides a path through the pool to a sliding panel that hides a “secret garden”, a private translucent grassy hillside rising to an even more expansive coastline view. 

    Below the “Salon” a large flexible space edges a dramatic large window into the pool and a reflecting pond below a powerful cantilever. 

    There are no stairs in the villa: movement is gentle. 

    _2___DeanBradley-1.jpg

    SUSTAINABILITY INITIATIVES

    Coastal exposure requires careful material usage. Materials have been selected for their longevity in this salt exposed location. 

    The structure is hot dipped galvanised steel (for strength), wall cladding is highly insulative multi-celled polycarbonate panels (plastics do not rust) - which also provide light to the interior, reducing energy costs. Roofing is environmentally suitable TPO membrane. 

    _0___DeanBradley-1.jpg

    These main elements also are factory produced generally to size, and then minimally trimmed on site as necessary: hence very little wastage is produced. Only two medium sized rubbish skips were used for the total project. All other metal offcuts were recycled. 

    All of these main elements are also recyclable. 

    Floor and roof areas are also well insulated, both internally and externally (where possible). 

    Other materials and contractors were sourced locally to minimise travel time. 

    Spaces are kept simple which limits material usage, and service area space and numbers (bathroom and kitchen) are limited to minimise the usage of materials and fittings. 

    _6___DeanBradley-1.jpg

    There is no air-conditioning: natural air flow through the simple spaces is maximised, with air flow over the pool giving an additional cooling impact. Heating is energy efficient natural gas fired in-screed hydronic. 

    Lighting is low energy floor mounted flourescent strips: used only after dusk as the dwelling is naturally lit throughout the day and dusk periods through the translucent walls. 

    All black and grey waste is treated on site in a three stage process, with a 10000 litre water tank also located under the vehicle parking area. Taps are low water usage, and sensor controlled where possible. 

    The swimming pool is solar heated. 

    The original small dwelling on the site was significantly recycled locally. 

    Read Comments
    Back to Top