My shortlist (0 item)

    African architect proposes ‘beacon of light’ for next London Serpentine Pavilion

    West African architect Diébédo Francis Kéré will design the next Serpentine architectural pavilion to be erected in London’s Kensington Gardens.

    Kéré, who leads the Berlin-based practice Kéré Architecture but was born in Gando, Burkino Faso is the 17th architect to accept the Serpentine Galleries’ invitation to design a temporary Pavilion in its grounds.

    He was selected by Serpentine Artistic Director Hans Ulrich Obrist and CEO Yana Peel with the help of David Adjaye and Richard Rogers, and has since revealed his design for the Pavilion ahead of its construction later in the year.

    Inspired by the tree that serves as a central meeting point for life in his home town of Gando Kéré, has designed a responsive Pavilion that seeks to connect its visitors to nature – and each other. An expansive roof, supported by a central steel framework, mimics a tree’s canopy, allowing air to circulate freely while offering shelter against London rain and summer heat.

    interior.jpgexterior.jpg

    Serpentine Pavilion 2017, Designed by Francis Kéré, Design Render, Exterior ©Kéré Architecture

    The Pavilion has four separate entry points with an open air courtyard in the centre, where visitors can sit and relax during sunny days. In the case of rain, an oculus funnels any water that collects on the roof into a spectacular waterfall effect, before it is evacuated through a drainage system in the floor for later use in irrigating the park. Both the roof and wall system are made from wood. By day, they act as solar shading, creating pools of dappled shadows. By night, the walls become a source of illumination as small perforations twinkle with the movement and activity from inside.

    Not unlike Australia’s own Mpavilion, the Serpentine Pavilion will host a programme of events over the course of a few months exploring questions of community and rights to the city. Kéré’s design follows Bjarke Ingels Group (BIG), whose ‘unzipped wall’ structure was visited by more than 250,000 people in 2016, making it one of the most visited Pavilions to date.

    DESIGN STATEMENT

    portrait_-_erik_jan_ouwerkerk.jpg
    Francis Kéré, © Erik Jan Ouwerkerk

    The proposed design for the 2017 Serpentine Pavilion is conceived as a micro cosmos – a community structure within Kensington Gardens that fuses cultural references of my home country Burkina Faso with experimental construction techniques. My experience of growing up in a remote desert village has instilled a strong awareness of the social, sustainable, and cultural implications of design. I believe that architecture has the power to, surprise, unite, and inspire all while mediating important aspects such as community, ecology and economy.

    In Burkina Faso, the tree is a place where people gather together, where everyday activities play out under the shade of its branches. My design for the Serpentine Pavilion has a great over-hanging roof canopy made of steel and a transparent skin covering the structure, which allows sunlight to enter the space while also protecting it from the rain. Wooden shading elements line the underside of the roof to create a dynamic shadow effect on the interior spaces. This combination of features promotes a sense of freedom and community; like the shade of the tree branches, the Pavilion becomes a place where people can gather and share their daily experiences.

    Fundamental to my architecture is a sense of openness. In the Pavilion this is achieved by the wall system, which is comprised of prefabricated wooden blocks assembled into triangular modules with slight gaps, or apertures, between them. This gives a lightness and transparency to the building enclosure. The composition of the curved walls is split into four elements, creating four different access points to the Pavilion. Detached from the roof canopy, these elements allow air to circulate freely throughout.

     At the centre of the Pavilion is a large opening in the canopy, creating an immediate connection to nature. In times of rain, the roof becomes a funnel channelling water into the heart of the structure. This rain collection acts symbolically, highlighting water as a fundamental resource for human survival and prosperity.

    In the evening, the canopy becomes a source of illumination. Wall perforations will give glimpses of movement and activity inside the pavilion to those outside. In my home village of Gando (Burkina Faso), it is always easy to locate a celebration at night by climbing to higher ground and searching for the source of light in the surrounding darkness. This small light becomes larger as more and more people arrive to join the event. In this way the Pavilion will become a beacon of light, a symbol of storytelling and togetherness.

    Francis Kéré, Kéré Architecture February 2017

     

     

    Read Comments
    Back to Top