My shortlist (0 item)
    1 BLIGH STREET
    1 BLIGH STREET
    1 BLIGH STREET
    1 BLIGH STREET
    1 BLIGH STREET
    1 BLIGH STREET
    1 BLIGH STREET
    1 BLIGH STREET
    1 BLIGH STREET
    1 BLIGH STREET
    1 BLIGH STREET
    1 BLIGH STREET
    1 BLIGH STREET
    1 BLIGH STREET
    1 BLIGH STREET

    1 BLIGH STREET

    1 Bligh Street Sydney NSW 2000

    This commercial high-rise set a new benchmark for its building type. Meticulous attention to detail delivered a world-leading example of environmentally sustainable design (ESD), demonstrating innovation and new levels of efficiency and design technology.

    DESIGN DESCRIPTION

    The building is designed to meet three critical considerations: the view, the public space and the work environment.

    The elliptical form aligns with the city grid to the north and is oriented to the harbour, maximising views from within the office spaces. It is 12 per cent more efficient than a rectangular building in facade to floor area and allows greater natural light penetration. The structure delivers consistent large floor plates of up to 1,600sqm. The reduced building footprint allowed the creation of a significant new public space for Sydney, including deep soil landscaping. Forty per cent of office space is within 4.5 metres of the facade with 1,000 sqm contiguous column-free space enabling office layout flexibility.

    The major innovation in ESD is the fully glazed double skin façade with ventilated cavity and automated venetian blind system. It provides shading for the building while maximising views to the harbour and optimising daylight levels. A naturally ventilated glass atrium ascends the full 130 metre height of the building, providing transparency and fresh air to every floor.

    Solar thermal collectors inject high temperature energy into a cooling system that provides enough energy to allow 100 per cent more fresh air to be pumped through the building without any additional running costs. The solar cooling system feeds into a tri-generation system that provides free cooling and heating to the building, minimising strain on the CBD grid infrastructure.

    A black water recycling system - the first in a Sydney CBD tower - reduces water consumption by providing clean water for the washroom flushing system. 

    Australia's largest green wall, a 9.7m high vertical garden, features on the ground floor level, which is irrigated by recycled rain water, as are the decorative plantings spread throughout the building, from the rooftop terrace to the open transfer floor and down to the ground plane.

    Other ESD innovations include the use of state-of-the-art water efficient fittings, along with fire system water reuse throughout.

    A specially formulated high strength concrete and the column design reduced the amount of concrete used, while all timber used for decking is FSC certified. Recycled timber is used, while 40 per cent of concrete is recycled and 90 per cent of steel has a recycled content greater than 50 per cent. Of the PVC type products, 80 per cent were replaced with non-PVC materials.

    Sustainability was considered and addressed for all stages of the building life, reducing the impact of demolition, construction practices and materials, improving operational resource efficiency and minimising the impacts of deconstruction. Extensive modelling was undertaken to support the operational efficiency of the design, including daylight and glare modelling of the façade, thermal comfort modelling of occupied spaces, energy and GHG modelling and air flow modelling of the conditioned spaces as well as the full-height atrium.

    Automated systems use façade and roof-mounted weather sensors to respond immediately to climatic changes, from the sun-tracking blinds that reject direct solar heat gains and minimise HVAC loads, to the rain, wind and temperature sensors in the atrium that control the glass louvres so that the entire atrium can be naturally ventilated and maintain comfort levels using only waste heat from the cogeneration and spill air from the offices.

    All contribute to the 6 Star Green Star 'Design' and 'Built' ratings, and the highest Green Star score to be awarded in NSW. With the building in operation, ongoing monitoring and verification is taking place to ensure that the building operates as planned.

    ACCOLADES     

    International High-rise Award 2012 

    RAIA (NSW) Sir Arthur G. Stephenson Award, Commercial Architecture 2012

    RAIA (NSW) Milo Dunphy Award, Sustainable Architecture 2012

    RAIA (NSW) Urban Design, Architecture Award 2012

    Council on Tall Buildings and Urban Habitat Best Tall Building Asia & Australasia 2012

    UDIA NSW Awards for Excellence Retail/Commercial Development 2011

    Asia Pacific International Property Awards Highly Commended, Office Architecture + Office Development 2011

    Chicago Athenaeum International Architecture Award 2008

    DEXUS/City of Sydney design competition winner

    KEY INFO

    Completed: 2011

    Floor area: 42,700 sqm

    Cost: $270m (Original value)

    Cost per/sqm: $6,300

    PEOPLE

    ARCHITECTS
    Architectus, Sydney + ingenhoven architects, Düsseldorf

    TEAM ARCHITECTUS
    Ray Brown, Director
    Mark Curzon, Associate Director
    Simon Zou, Linda Bennett, Scott Hunter, Ryan Townsend, Daniela Salhani, Nikhil Fegade, Karolin Baer, Tommy Ford, Fawzi Soliman, Michael Harrison, Stewart Verity, Murray Donaldson, Camille Lattouf, Rodd Perey, Ryan Hanlen, Harry Broekhus, David Kamel, Darrin Rodrigues, Chase Ronge, Siera Chuah, Annette Gall

    TEAM INGENHOVEN
    Christoph Ingenhoven, Martin Reuter, Christian Kawe, Hinrich Schumacher, Martin Slawik, Thomas Weber, André Barton, Mario Böttger, Elisabeth Broermann, Darko Cvetuljski, Ralf Dorsch-Rüter, Hye Jin Jung, Christian Kob, Andrea König, Alice Koschitzki, Peter Pistorius, Dr. Mario Reale, Evelyn Scharrenbroich, Ulrike Schmälter, Alexander Schmitz, Jürgen Schreyer, Brett Stover, Erich Tomasella, Lutz Büsing, Felix Winter

    STRUCTURAL ENGINEERING
    Enstruct Group

    FAÇADE CONSULTANT
    DS-Plan AG [double skin façade 
    and atrium façade]
    Arup Façade with Enstruct [winter garden façade, main building façade, horizontal] 

    ATRIUM FAÇADE
    Ecologically Sustainability Design Cundall

    FIRE PROTECTION DRY FIRE 
    Arup Fire Engineering

    FIRE PROTECTION WET FIRE
    Steve Paul & Partners

    ACOUSTIC
    Arup Acoustic 

    ELECTRICAL SERVICES
    Arup Electrical

    PRODUCTS

    DOUBLE SKIN FACADE
    Glass G. James clear low iron laminated & heat strengthened

    ATRIUM GLASS
    Sharvain Projects clear low iron laminated & heat strengthened

    CONCRETE
    Betocare lazure paint system

    LIFTS
    Otis custom designed

    CARPET INTERFACE
    Flor equilibrium II

    SPECIALIST JOINERY
    H Dallas concierge, wintergarden, café, Sharvain bligh street café

    WINTERGARDEN PAVING
    Austral black granite water blasted

    PUBLIC STEPS & PAVING
    Austral black granite exfoliated

    CONCRETE FINISH
    Betocare lazure paint system

    TIMBER
    Decking the woodage levels 15 & 28 manilkara fsc rated

    PALMS & TREES
    livistona australis, banksia integrifolia

    FACADE BLIND SYSTEM
    Horiso blind

    LEVEL 15 FEATURE CEILING
    Tubeline ceiling system

    BUILDING MAINTENANCE UNIT
    EW Cox bmu model 4: stage telescopic boom unit, telescopic pedestal

    CHILDCARE MESH CURTAIN
    ProMesh alphamesh

    BATHROOMS
    Caroma fixtures & fittings

    CAFE SEATING
    shell chair

    CAFE TABLES
    Café Culture custom made, black corian, pedestal base

    LOBBY CHAIRS
    Dedece large bertoia diamond

    GREEN WALL
    Fytogreen selected plant species 

     

    Key Info

    Architects             : Architectus, Ingenhoven architects
    Completion Date   : 2011
    Photography         : Hans Georg Esch

    Back to Top