My shortlist (0 item)

    Colour House by Ande Bunbury Architects wins Single Dwelling (Alterations & Additions) at 2014 Sustainability Awards

    Nathan Johnson

    A colour-filled extension to a weatherboard bungalow in inner city Melbourne has grabbed top honours in the Single Dwelling (Alterations & Additions) category at the 2014 Sustainability Awards.

    Colour House by Ande Bunbury Architects is articulated by different textures, aspect and lighting, including a number of discrete outdoor spaces such as a private rooftop deck. The project was chosen from a strong field of finalists which included Light Cannon House by Carterwilliamson architects, who received a commendation from the Judges.

    “A minimal materials approach enriched by clever sustainability strategies brings a bright and comfortable future to an existing house and garden,” said the judges about Colour House.

    “Every aspect of the design of this dwelling was considered in light of how it could contribute to creating spaces that are meaningfully connected to the beautiful garden and naturally comfortable to be in. Low on technology and high on ingenuity, this is a truly sustainable approach to renovations.”

    Energy efficiency and sustainability were key principles for Ande Bunbury Architects, as were reusing and recycling old materials which have the added benefit of adding richness & texture.

    The clients are self-proclaimed “nook people” and they didn’t want the typical huge open living/dining/kitchen room that is so often added to the back of houses. Articulation and separation between spaces was important, whilst at the same time being light and airy.

    It was important to maintain the existing trees and rear garden space, and the sense of space is enhanced by better connection and further outdoor living zones.

    Key initiatives:

    • Passive solar design; skillion roof catches north light in south facing areas and all living areas face to the north
    • Tontine recycled insulation batts and sarking
    • Materials retained from the demolition were reused where possible
    • 1.5 kW grid-interactive solar electric (photovoltaic) panels on the roof
    • Fluorescent or LED for low energy consumption lighting throughout
    • Collected rainwater, separate greywater and blackwater pipes from the bathroom
    • All new joinery made from E0 (extremely low formaldehyde emission) MDF board

    Images: Emma Cross Photgraphy

    Click here for to see all the winners and commendations for 2014

    All the finalists can be viewed in the video below:

    Read Comments

    You May Also Like:


    Back to Top