My shortlist (0 item)

    Sydney bungalow extension features asymmetrical gable with oversized dormers

    Lane Cove NSW 2066

    A rear extension to a 1930s Californian Bungalow in Sydney’s North Shore delivers a new light-filled living and kitchen space under a simple shed-like structure.   

    Faced with an extremely tight budget, Architect Prineas began with an asymmetrical gable extrusion from the existing cottage as it was economical to construct and easily manipulated to introduce light and garden views into the new spaces.

    Oversized dormers were then added to ‘Allen Key House’ by the architect, creating natural light and a complex and lofty ceiling plane within the open plan space. Highlight windows were also placed around the extension to bring views of the treetops into the kitchen and living areas.

    7638.jpg
    7642-2.jpg
    The brief was centred about a reconfiguration of the existing house, in order to emphasise the importance of its kitchen

    The size and scale of the living and dining areas were increased to maximise functional and comfortability, and left open plan so as to not interrupt movement plans from the backyard through to the old cottage.

    7640-1.jpg
    Windows allow for natural light and a greater connection with the home's leafy surrounds 

    The existing bungalow and its original features were maintained and the existing cottage connected to the new addition via a glazed link. This link creates two internal courtyards that serve to bring additional light into the ensuite and study.

    7637-2.jpg

    The new addition was designed around a flat pack storage system module, allowing Ikea joinery to be integrated seamlessly into the new portion of the house. 

    7639-3.jpg

    PRODUCTS

    BENCHTOP
    CAESARSTONE, SNOW

    FLOORING
    POLISHED CONCRETE

    KITCHEN APPLIANCES & FITTINGS
    IKEA

    JOINERY
    IKEA

    BATHROOM TILES
    ONSITE, WHITE MATTE MOSAICS

    LIGHT FITTINGS
    BY CLIENT

    EXTERIOR CLADDING
    JAMES HARDIE WALL & FLOOR PRODUCTS, SYCON AXON CLADDING

    PAINT
    WALL/CEILING, VIVID WHITE
    EXTERIOR, MONUMENT 

    Key Info

    Architect: Architect Prineas
    Completion date: March 2016
    Words: Nicholas Rider
    Photography: Chris Warnes

    Back to Top