My shortlist (0 item)

    Collaboration is key for Western Sydney Uni’s new Chancellery courtesy of AJ+C

    Western Sydney University South Campus Parramatta NSW

    Following on from last year’s library and administrative service building design, Western Sydney University (WSU) again called upon the services of Allen Jack + Cottier, this time for the fitout of the school’s Chancellery.

    The new fitout achieves a balance between being a high-end space that reflects the Chancellery’s pivotal role within the university, and its growing presence in the international community, whilst providing accessibility in the form of a collaborative work environment.

    THE BRIEF

    14075_WSU-Chancellery_PR_10-1.jpg

    The Chancellery occupies a floor in a new building with eastern, northern and western facades affording district views and access to natural light. It is a multi-use space that accommodates the executives and their staff, provides meeting and collaboration space, and creates a setting for the university’s collection of artworks and cultural artefacts.

    The new design had to recognise the functional requirements of the workplace structure while providing an open and collaborative environment that was consistent with the WSU values, creating a space that is office, workspace, gallery and a meeting place for the international academic community.

    THE DESIGN

    14075_WSU-Chancellery_PR_13-1.jpg14075_WSU-Chancellery_PR_26-1.jpg

    The layout of the floor is divided into public and private zones based on the location of existing services, flow paths, control points and spatial requirements.

    The public and private zones of the space are delineated by an undulating timber wall, clad in timber battens, running the length of the fitout, with the respective spaces defined by the use of different materials, lighting, colours and mood.

    The public zones offer an open space which allows free access for staff, students and visitors to the reception, meeting rooms, gallery and bathrooms, with the area defined by dark metal batten ceilings, subtle lighting, graphic elements and refined joinery and materials.

    The private workspace is designed to provide a collaborative and sustainable setting to the cellular work structure. The existing architecture generated the placement of offices and open workspace, ensuring all occupants have access to light and views. The use of large sliding doors and glazing promotes increased interaction between staff, while solid partitions created privacy to thoroughfares.

    A highly-integrated, bespoke design solution was required to accommodate a low ceiling height of 2.4m as well as the need to retain existing services and infrastructure. Lighting, mechanical grilles and fire services were all custom designed to be installed in concealed positions within the batten ceiling.

    The products and materials used reflect the University’s strict standards for sustainable design, with a heavy use of timber providing a warm, natural and earthy feel.

    PRODUCTS

    INTERNAL PARTITIONS
    Optima, Revolution 97 mullion free partitions
    Optima, Cavity sliding door systems
    Optima, Microflush door system
    All in powdercoat finish Interpon Powder Coatings Charcoal Pearl

    TIMBER BATTEN WALL
    Woodform Architectural, Concept Click timber batten, custom batten design, in Pacific Teak (Vitex), in natural oil finish

    WALL CLADDING
    HVG Facade Solutions, Trespa Meteon, Titanium Silver satin finish

    METAL CEILINGS
    Woodform Architectural, Concept Click aluminium batten system, powdercoat finish Interpon Astreroid Pearl Matt

    GRID CEILINGS
    Armstrong Ceiling Systems, Bluetongue modular with Ultima planks

    CARPET FLOORING
    Interface Aust, RMS 607 in Putty
    Interface Aust, Online plank in custom colour

    VINYL FLOORING
    Tarkett Australia, IQ Optima, in Nature Beige Grey

    TILES
    Surface Gallery, Limewash porcelain tile, Pale Grey, matt finish
    Surface Gallery, Pietra Grey marble biscuits, honed finish
    Skheme, Technica Charcoal, textured finish
    Surface Gallery, Carrara marble hexagonal mosaics, honed finish

    JOINERY FINISHES
    Briggs Veneers Pty Ltd, Vitex timber veneer, matt clear finish
    CASF Australia, Dupont Corian in Glacier White and Deep Nocturne
    Pietra Grey stone, honed finish
    Carrara & Hickey Limestone Bianco stone, honed finish
    Mirror polished stainless steel
    Laminex, Laminate White and Battalion
    Polyurethane in Dulux Whisper White, Sepal, Black

    PAINT FINISHES
    Dulux Whisper White, Unforgettable, Black Caviar

    TEXTILES
    Kvadrat Maharam, Lariat, Plot, Blitz, Hallingdale, Grid, Divina, Remix, Canvas, Sunviva

    WINDOW COVERINGS
    Turner Bros, roller blinds with Ecoview Plus in Slate and Pearl Linen, Matrix in Silver.

    APPLIANCES
    Miele Australia

    TAPWARE/ SANITARY
    Brodware Industries, City Que and City Stik tapware and accessories
    Rogerseller, Catalano WC, Projection 75 basin

    LIGHTING
    JSB Lighting, Smart Lotis 115 in mounting box, black with gold reflector
    iGuzzini, Blade System linear, downlight, wall washer and spotlight, custom adapted mounting installation
    Eagle Lighting Australia, LED fittings

    Key Info

    Architect: Allen Jack + Cottier
    Completed: August 2015
    Floor area : 1100sqm
    Photography: Supplied
    Words: Tristan Dennis

    Professionals

    Back to Top