My shortlist (0 item)

    Saltwater Community Centre by Croxon Ramsay Architects wins 2016 Sustainability Awards - Public Building prize

    153 Saltwater Promenade Point Cook VIC

    Croxon Ramsay's Saltwater Community Centre was the winner of the Public Building prize at the 2016 Sustainability Awards. The expert judges noted that "Croxon Ramsay's comprehensive approach to sustainability is embedded throughout the design of the Saltwater Community Centre", selecting the project from a strong field of eight finalists. Scroll to the bottom to see comments from our jury on this industry leading office design.


    In August, Wyndham City marked the official opening of its new community centre in Point Cook, a $7.3 million project Council describes as “artistic and sustainable”.

    Taking home two awards at the 2016 Victorian Architecture Awards, the Sustainable Architecture and Melbourne Prize, the Saltwater was a pilot community facility case study for the Wyndham City Council, supported by the State Government.

    “Council wanted the Centre to be a hub where residents can access health services, recreation and learning programs. We wanted this Centre to be a place for people of all ages to come together and enjoy,” Wyndham City Mayor Cr Adele Hegedich said.

    “It is an example of Wyndham City planning for the future and delivering important infrastructure that meets the needs and interests of our local communities.”

    “In developing the plan for Saltwater Community Centre, Council also engaged with the local community to identify their preferences for activities and programs to be offered at the centre. The community told us arts activities that can reach out to the wider Wyndham community and that will make Saltwater a cultural destination was one of things they wanted.”

    Exterior-1.jpg

    Although a brief this specific makes design conceptualisation much easier – think: an exhibition hall for community art exhibitions – the design team at Croxon Ramsay wanted to flip the notion of fixed spaces for fixed activities on its head.

    Moving away from the narrative of many public spaces, the architects deliberately created a series of amorphous, unprogrammed public spaces with one goal: Foster the idea of community through genuine interaction amongst community members, rather than just through a calendar of events at specified meeting places. 

    _DMS4549-1.jpg
    The Saltwater Community Centre celebrates the notion that a building can be more than just an efficient sum of its parts. A flexible art workspace and arts studio combine with an outdoor amphitheatre to create chance encounters within the community as they enjoy and participate in creative activities.

    Although the team had a lot to work with when it came to the intention of the new centre, the site didn’t offer much. In fact, the architects point out that because the building was one the first to be completed in an unrelentingly flat and denuded wetlands site, the project in effect had no context.                                       

    This provided a blank canvas for the team, who imagined the building as an abstracted tree, which reinstates a notional form of shelter to the site whilst signifying new life.

    “A green metal roof ‘grows’ strategically over and down the sides of the building in places, while in others, soffits are lined in a warm timber that speak of a tree’s under croft,” the design team describes.

    “The building is finished in a palette of honest, durable materials that speak to this context and with the change in season and ware of time slowly silver and soften.”

    _DMS5128.jpg

    Adopting a 5 Star Green Star rating equivalent as a starting point to the design was another guiding principle for the team. While most projects take the certified Green Star approach path, which often makes it easier for consulting teams to achieve sustainability benchmarks, Council chose to go without certification as they believed it would give them greater control and flexibility throughout the design process.

    However, this also meant that the team had to be creative with their sustainability approach. They quickly ruled out items that posed a cost, delivery and maintenance risk, so that efforts were concentrated on ensuring the vital ESD initiatives were not removed if cost cutting was required.

    For example, when budget pressures came into play, the transpired wall, thermal labyrinth and displacement air were already built in and could not be “extracted”. Croxon Ramsay adds that while the wind turbine and PV array “required some convincing”, they were also retained due to their relatively short pay back projections. 

    _DMS4297-1.jpg
    A thermal labyrinth constructed beneath the community amphitheatre, and a transpired air façade system integrated with the north-facing facade of the community courtyard precondition the fresh air supplied to community gathering spaces._DMS4452-1.jpg
    A 3kW capacity photovoltaic solar array is installed on the roof of the Kindergarten, while a 1kW capacity wind turbine is installed on a mast 10 meters above the community produce garden, harnessing energy from the relentless winds of this coastal site._DMS4303-1.jpg
    A 80% of all roofs are drained to 30,000lt rainwater collection tanks in the community produce garden, with the collected water collected utilised for the irrigation of the community produce garden and surrounding native landscaping.

    This strategic planning allowed the project to soar on the sustainability front, and can be seen in the planning and extensive building envelope manipulation to maximise natural daylight penetration for all common gathering spaces. These community spaces are also serviced with displacement mechanical heating and cooling local to gathering nodes, and feature windows that open to allow for automated night purging through the Building Management System.

    _DMS5170.jpg

    Other ESD highlights include:

    • C02 monitoring in all community gathering spaces to ensure maximum efficiencies are achieved in the operation of mechanical systems and the number of building users at any point of time
    • Separating car parking provisions into two smaller car parks to reduce the visual impact of this requirement and providing the opportunity for Council to redevelop the car park on the south of the site as public marketplace/ green space once public transport links to this facility improve and demand on parking is reassessed in the future. The pedestrian and not the car is granted the privilege to the main entry at this centre
    • Undercover bike parking and a shower is provided for patrons arriving on bicycle
    • A community produce garden promotes strategies for healthy communities and sustainable food practices, whilst encouraging the community to seed, cultivate and cook their own produce on site
    • All data concerning wind, solar and rain harvesting on site, plus all data regarding the facilities energy consumption, is managed and collated through the BMS and EMS, and communicated to the community via a dedicated LCD display promoting the performance of these ESD initiatives.

    Understanding that the community centre today may not meet the needs of tomorrow, the design team also undertook significant future planning of areas within the facility that may need to support other functions. Areas such as the kindergarten and MC&H consulting rooms, for example, are designed for disassembly. The external metal cladding, external timber cladding and internal timber linings are also detailed with standard lengths and concealed/clip fixing, which enable these components to be disassembled and reused elsewhere without damage or compromise to the salvaged material.

    Similarly all external structures adjacent to these spaces have adopted a standard length, mechanical fixing only approach to enable disassembly/ reassembly in the future.

    _DMS5072.jpg

    The Saltwater Community Centre has been well used by the community since it opened its doors in February, and is expected to pave the way for a new facility that will provide for different activities for the community. 

    PRODUCTS

    ROOF
    LYSAGHT BUILDING SOLUTIONS KLIPLOK 700 HI-STRENGTH

    FAÇADE METAL CLADDING
    LYSAGHT BUILDING SOLUTIONS CUSTOM FOLDED COLORBOND PAN CLADDING WITH STANDING SEAM

    BRICKWORK
    AUSTRAL BRICKS LA PALOMA CLAY BRICK

    EXTERNAL TIMBER CLADDING
    WOOFORM ARCHITECTURAL SPOTTED GUM EXPRESSION CLADDING IN SORRENTO PROFILE

    GLASS
    VIRIDIAN NEW WORLD GLASS THERMOTECH IGU’S

    WINDOWS
    CAPRAL 100 FLUSHLINE DOUBLE GLAZED

    Jury Citation

    "Croxon Ramsay’s comprehensive approach to sustainability is embedded throughout the design of the Saltwater Community Centre. From passive design elements to appropriate use of technology and active systems, the project’s energy performance and environmental message has been meticulously considered. Croxon Ramsay’s commitment to social sustainability and its efforts to bring its clients on the project’s journey is also to be commended."

    Sustainability-Awards-2016-trophies-8.jpgThe award for Public Building was proudly sponsored by CSR Viridian

    Key Info

    Architect: Croxon Ramsay
    Landscape Architect: Xylem Landscape Architects
    Services & ESD Consultant: Simpson Kotzman
    Structural & Civil Engineer: Kersulting 
    Quantity Surveyor: Wilde & Woolard
    Builder: Melbcon
    Words: Geraldine Chua
    Photography: Dianna Snape 

    Professionals

    Back to Top